bird
vrijdag 03 mei | 20.53 uur

Raad Zaltbommel gaat MFA Brakel apart bespreken

23-04-2024 15:02
uur
Door: Britta Alink
180923_MFABrakel
Een schets van hoe het MFA eruit zou kunnen gaan zien. Foto: aangeleverd

ZALTBOMMEL - Het raadsvoorstel over de toekomstige multifunctionele accommodatie in Brakel en het cultuurcluster met de Poorterij en de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel wordt gesplitst. Dat heeft de gemeenteraad afgelopen donderdag besloten.

Eerder waren de onderwerpen in één voorstel besproken in de carrouselvergadering. Een meerderheid van de daar aanwezige raadsleden vond het voorstel nog niet 'rijp' voor de gemeenteraad. SGP-voorman Geert Bok was het daar niet mee eens, volgens hem zou een meerderheid van de gemeenteraad namelijk wél willen dat de plannen in de gemeenteraad besproken zouden worden.

Machtspolitiek
Hij diende afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering dan ook een motie in om een 'knip' te maken in het voorstel en beide onderwerpen te bespreken in de gemeenteraad van 13 juni. De SGP heeft samen met de coalitiepartijen VVD en ZVV een meerderheid in de raad, dus de motie werd aangenomen.

Gilco Grandia van de ChristenUnie reageerde boos en beschuldigde de SGP van machtspolitiek. "Dit getuigt van gebrek aan respect voor de carrouselvergadering", vindt hij. "Het is minachting van de democratische principes en ondermijnt de geloofwaardigheid van de gemeenteraad."

Vreemd
Volgens Geert Bok was er geen sprake van machtspolitiek: "De meerderheid van de carrouselvergadering heeft een mening, maar uiteindelijk beslist de gemeenteraad." Ook Daniëlle van der Wiele (BVNL) en Stef Dingemans (SP) waren niet te spreken over de motie van de SGP. "Het is apart en vreemd en niet logisch", aldus Dingemans. "In de carrousel waren we duidelijk tegen het voorstel en hebben we het college teruggestuurd naar de tekentafel. Ik vind het zorgelijk dat de SGP voorbij gaat aan wat de meerderheid vond."

Als het college op tijd een 'knip' weet te maken tussen de twee onderwerpen, komen ze op 13 juni op de agenda van de gemeenteraad. Tenzij er nieuwe informatie in staat: dan moet het eerst allemaal weer naar de carrousel.

Tags

MFA Brakel,raad Zaltbommel,Poorterij,Sint-Maartenskerk

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie