bird
zaterdag 18 mei | 09.52 uur

Ook dit jaar Stille Tocht door binnenstad van Zaltbommel

01-05-2024 09:43
uur
Door: Britta Alink
vlag-halfstok
Foto: Adobe Stock

ZALTBOMMEL - In de kernen van de gemeente Zaltbommel zijn op zaterdag 4 mei om 19:00 uur bijeenkomsten voor de jaarlijkse Dodenherdenking. In de stad Zaltbommel begint de herdenking al om 18:00 uur, met een bijeenkomst in de Gasthuiskapel en aansluitend een Stille Tocht.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Gasthuiskapel spreekt Adrie Bragt over de laatste oorlogsmaanden in Bruchem en Kerkwijk. Koos Tromp spreekt over Adrianus van Zee, verzetsstrijder uit Poederoijen. De bijeenkomst wordt muzikaal begeleid door Nick van Wijk, Rob Roemers en Maggie van den Heuvel.

Diede Canters van CBS De Leiboom leest een gedicht voor. Met dit gedicht won zij de Gedichtenwedstrijd van het 4 mei comité. Twaalf basisscholen deden mee aan de wedstrijd. Uit de inzendingen heeft een jury een winnaar gekozen van elke deelnemende school. Een aantal van de gedichten worden door de schrijvers voorgedragen bij de diverse dodenherdenkingen. 

Kranslegging
De Stille Tocht begint om 18:50 uur en voert van de Gasthuiskapel naar het stadhuis aan de Markt, langs de Joodse en de katholieke begraafplaats en eindigt bij de algemene begraafplaats aan de Bossche Poort. Voor de kranslegging spreekt burgemeester Pieter van Maaren.

De herdenkingen in de dorpen beginnen om 19:00 uur op de begraafplaatsen. In Aalst aan de Prins Hendrikstraat, in Brakel aan de Markt, in Bruchem/Kerkwijk aan de Molenstraat, in Gameren aan de Prins Willem-Alexanderstraat, in Nederhemert aan de Molenstraat, in Nieuwaal aan de Kerkstraat, in Poederoijen aan de Burgemeester Posweg en in Zuilichem aan de Maas-Waalweg.
Na de Dodenherdenking begint om 20:45 uur in de Sint-Maartenskerk een herdenkingsconcert van KZM-Belcanto samen met Koorschool Senta, het Belcanto begeleidingsorkest en bariton Jaan van der Wel.

Tags

Dodenherdenking,4 mei,Stille Tocht